Kadın ve Hakları



Bugün masamın başında gündemle ilgili haberleri okurken ,canım arkadaşımın muhteşem yazısıyla karşılaştım. 'Kadına en büyük zararı evlilik kurumu verdi' demiş Ebru Güzel.   Yazıyı kadın ve erkek için oldukça pesi mistik bulmama rağmen, herkesin katılacağı noktalar da mevcut. Sonuç olarak. Tavsiyem siz de okuyun kendiniz fikir sahibi olun. 
İnsan evrim sürecinde de bir çok kabile ve toplulukta çok eşli düzen görülmüştür. Halen Afrika da bulunan Massai gibi bazı kabilelerde bu yapı kendini korumakta ve kültürlerinin bir parçası olarak kendini göstermektedir. 

Kenya da yaşadığım süre boyunca, Afrika toplumunun kadın'a yaklaşım ve yasal kanunları açısından Türkiye den ve hatta bir çok Avrupa ülkesinden daha medeni bir toplum olduğu kanısına vardım. 

Bu da nereden cıktı diyenleriniz vardır eminim. Amma ve lakin, Afrika da kadın kendi başına çocuk doğurma ve ona kendi soyadınızı verme hakkına sahip. ID yani bizim deyimimizle nüfus cüzdanlarında baba adı ne olacak , soyadı ne olacak diye bir problemleri yok. Diğer noktada kadın evlenmeden çocuk sahibi olup kendisi birlikte olduğu herhangi birinden de hakları kendinde saklı kalmak şartıyla çocuk sahibi olabiliyor. 
Buna hiç bir erkeğin hayır deme şansı kanunen yok. Baktığınız da sokakta aç gezen çocuklardan ibaret sandığınız Afrika! Kadına öyle ya da böyle kendi çocuğunu kendi iradesiyle doğurma, bakma , taşıma , soy adını verme hakkı da veriyor.Hoppala bu da ne böyle o çocuk sadece kendine mi ait dediğimiz noktada ise o büyük çelişkili felsefenin içerisine dalıyoruz.Burada toplumsal anlayış olayı tam da üreme olarak gördüğü ve özümsediği için anne doğurur, besler, büyütür gerektiği zaman yavru yuvadan ayrılır ve kendi hayatının hakimi olur. Barınma ve beslenme ihtiyaçlarını kendisi karşılar tam da  hayvanlar aleminde ki gibi . Belkide bilinç kavramının henüz oturmamış olan ilkel toplumlar da bu durumun bu şekilde gerçekleşmesi doğal diyeceksiniz ama bence durup düşünmek gerek. Hangisi doğru,hangisi ilkel ? 


Profesyonel kameramla çekmeme rağmen yükleme de sorun yaşamam sebebiyle çözünürlükleri bu şekilde oldu. :( 




Yorumlar