Teknoloji İnsan Hayatını Nasıl Etkiliyor?



Teknolojinin insan hayatına etkisini ele alırken birden fazla ölçütte değerlendirmek daha doğru olur. Objektif olmakta fayda var, birçok şeyde olduğu gibi zararları da var. Ancak burada asıl konu şu; zararları ve faydaları arasındaki ayrımı yaparken doğru bilgilerden yararlanabilmek. Örneğin çok tartışılan bir konu olan cep telefonları, bilgisayar ve televizyonlar gibi bir takım elektronik dalgalar ile çalışan cihazların insan sağlığına yaptığı olumsuz etkiyi tartışırken aynı zamanda faydalarını da göz ardı etmemek. Ya da faydalarından bahsederken zararlarını da konuşabilmek, görebilmektir.

  Teknolojinin Amacı, Arz - Talep İlişkisi

Üretim ihtiyacı insanın temel - içgüdüsel bir davranışıdır. Yani insanın insan olmakla sahip olduğu bir özelliğidir. Aynı zamanda üretimin tarih boyunca arz talep odaklı geliştiği görülmektedir. Bu yüzyıllar boyunca böyle süregelmiş, bugün ki endüstrinin de temel kanunu olan arz - talep ilişkisini belirlemiştir.

 Teknolojiyi Verimli Kullanmak

    
 Bir talep sonrası ortaya çıkan ürünün elbette talep konusu ile değerlendirilmesi beklenir. Yani bu üründen beklenti, üretilme amacıdır. Bu sebeple bizim onun ne kadar verimli olduğunu değerlendirebilmemiz için üretim amacını bilmemiz gerekir. Örneğin cep telefonu için iletişim amaçlı üretildiğini söyleyebiliriz. Bu durumda cep telefonunu sadece iletişim amaçlı kullanırsak, zararlı yönleri hakkında bilgi sahibi olmakla birlikte verimli kullanma başarısını da elde etmiş olabiliriz. Bu bilinçli tüketici dediğimiz tanıma dâhil olan neyi, ne zaman, nerede ve nasıl kullanacağını bilme durumundan başka bir şey değildir.


 Teknolojinin Zararlı mıdır?


 Oturup birden bire teknoloji zararlıdır ya da faydalıdır gibi karmaşık ve sonucu olmayan bir tartışmaya giremeyiz elbette. Ancak bu konuda söylenecek en doğru şey diğer her şeyde olduğu gibi teknolojiyi zararlarından bağımsız, verimli kullanabilmek ve ihtiyaç - gereklilik dengesini kurabilmek.


Yorumlar