Araçların Sigorta Hesaplaması Nasıl Yapılır?




Araç sigortaları iki çeşitten oluşmaktadır. Bunlardan ilki zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası diğeri ise kasko sigortasıdır. Kasko, araç sahibinin isteğine bağlı olarak teminatlar üzerine yaptırdığı sigorta türüdür. Bu sigorta türüne ek teminat ekleyerek fiyat üzerinde yönetim hakkı edilebilmektedir.

Araç Sigortası İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç sahibi ihtiyacı olan teminata veya teminatlara sahip olabilmek adına kasko sigortası yaptırarak riskten korunma sınırını belirleyebilmektedir. Bu nedenle kasko fiyatları için hesap yapılırken araç araba sahiplerinin tercihi ve kriterlerine göre belirleme yapılmaktadır. Kişinin istediği teminatlar içerisinde hırsızlık, terör olayları, sel ve su baskınları, yangın, ferdi kaza veya anahtar kaybı yer almaktadır. Kişi kasko ile bu gibi teminatlarla kendisini risklerden dolayı güvence altına alabilmektedir. Trafik sigortası ise ülkedeki tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan sigortadır.

Bu sigortayı uygulamayan araç sahiplerine çeşitli cezalar verilmektedir. Ayrıca kişinin aracı trafik şube otoparklarına çekilmekte ve otopark ücreti alınmaktadır. Aynı zamanda da trafiğe tekrar çıkabilmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle kişilerin çeşitli risklerden ve cezalardan korunması için bu sigortaları zamanında yapması yararına olacaktır. Arabanın hasar görmesi durumunda yaşanabilecek tüm zorlukları en aza indirmek için sigortaları mutlaka yaptırmak gerekecektir.

 Araç Sigorta İşlemleri

Araçların sigortaları hesaplanırken belirli kriterler göz önüne alınmaktadır. Kasko sigortası için hesaplama poliçede yer alan teminatlara göre yapılmaktadır. Çarpışma, çalınma, çarpma ve yanma gibi teminat türleri kaskonun ana teminatlarından sayılmakta ve poliçelerde standart olarak bulunmaktadır. Bunlara ek olarak ek teminat türleri de vardır ve isteğe bağlı olarak poliçeye eklenmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise eklenen her teminatın ödeme için belirlenen oranlarının farklı olmasıdır. Zorunlu olan trafik sigortasına göre dikkate alınan kriterler ise; araç modeli ve yaşı, aracın bulunduğu il, kullanım şekli ve poliçenin yenilenme süresi gibi kriterlerdir. Aracın fiyatı ve ömrü arttıkça hasardan sonra onarım sırasında parçaların fiyatı yüksek olmakta veya trafik sigorta süresi geçmişse buna bağlı olarak fiyatlar yükselmekte, sigortası geçen gün için ceza ödemesi yapılmaktadır.

Yorumlar