Batı Endüstrisi Neden Bu Kadar Gelişkin





Avrupa'da sanayi devrimi bir gecede gerçekleşmedi, ancak kıta üzerinde kademeli olarak yayıldı. 18. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan ve devasa bir işçi rezervuarı üreten nüfusun olağan dışı yüksek bir büyümesiydi. Aynı zamanda, birçok insanın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha yeni ve daha verimli üretim yöntemleri geliştirmenin gerekli olması durumları ortaya çıktı. İpliklerin nasıl kullanılacağının çözümlenmesinden itibaren endüstride gelişme çeşitliliği yaşandı.

Bunları mekanik dokuma tezgâhları izledi ve tekstil fabrikalarının kurulma aşamaları da çok uzun sürmedi. Aynı zamanda demir endüstrisinde gelişim açısından bir patlama meydana geldi. İnsanlar kömürün nasıl dönüştürüleceğini keşfettiklerinde, demir cevherini işlemek için mükemmel fikirler üretmelerinin yanı sıra neredeyse sınırsız yakıt rezervine sahip olmayı da becermeyi başardılar. Fırın ocaklarını daha hızlı ve etkin bir şekilde ısıtmak için buhar motorları devreye sokulduktan sonra kömür bölgelerindeki işlenmeye hazır olan ürünlerin de planları yapılmıştı.

 Sanayide İşçilerin Rolü

İşçiler yeni sanayi merkezlerine doğru gitmeye yol aldı ve birkaç yıl içinde köylerden büyük şehirlere doğru göçler başladı. Kitleler kalabalık mahallelerde ve nemli mahzen gibi yerlerde korkunç koşullar altında yaşamak zorunda kaldılar. Çalışma saatleri günde yaklaşık 14 saat idi ve işçiler makinelerin ritmine köle oldular. Kadınlar özellikle, tekstil fabrikalarında diğer sektörlere göre daha az ücret karşılığında çalışmaya başladılar. Çocuklar da vicdansızca istismar edildi. İşçiler sürekli işsizlik ve açlık korkusuyla yaşadılar. Çaresizlikleri genellikle kanlı isyan eylemlerine dönüştü. Sıkıntılı halde çalışan işçiler gelişmelere bir fren koymak için çalıştılar ancak ne kadar direnç gösterseler de düzene ayak uydurmak zorunda kaldılar.

 Endüstride Uzlaşmanın Sağlanması

Zaman geçtikçe köle gibi çalıştırılan işçilerden faydalanmasını iyi bilen yüksek seviyelerdeki iş adamları işçilerin isteklerine yanıt vererek ortak bir şekilde kalkınma yoluna gittiler. İşçilere verilen vaatlerin neredeyse tamamına yakınının yerine getirilmesi sonucunda her iki tarafında memnunluk seviyesi üst safhaya çıkmasıyla endüstri sektöründeki uzlaşmalar da sağlanmış oldu.

Batı taraflarında endüstrinin gelişmiş olması bir bakımdan da ham maddeye olan yakınlıktan gelmektedir. Bu yakınlık diğer ülkeler ile ulaşım ve iletişim açısından avantaja döndürülmüş oldu. İş gücündeki artış sayesinde de endüstrinin gelişmesi sağlanmış oldu.


Yorumlar